Jdi na obsah Jdi na menu
 

Výborná kachna

26. 10. 2007

          Výborná kachna (Rumors)je výborna komedie spíše až fraška, kterou napsal Neil Simon americký dramatik a scénárista. Slovo Rumors se do češtiny dá přeložit jako fáma, řeči, kachna. Toto představení dostalo název Výborná kachna, jelikož se to v něm takovými kachnami jenom hemží.
Obrazek          Na večírek jsou pozváni hosté a jak postupně přichází zjišťují, že zde není všechno tak jak má být. První přítomní se snaží chránit hostitele a snaží se před ostatními utajit pravdu. Postupně se objevují trapné situace, které maskují vymyšlenými situacemi. Tyto lži postupně překrývjí další a další jak přibívá počet osob na oslavě.
          Opravdovou lahůdkou je poslední velká kachna, což je monolog jednoho z protagonistů, který vše zakončí jednou velkou fámou tedy výbornou kachnou. Je to prostě "VÝBORNÁ KACHNA".

Velmi výstižně charakterizoval frašku Michael Frayn. Tato charakteristika dokonale vystihuje situaci popsanou ve hře "Výborná kachna":

"Většinou je ve Frašce přítomen silný prvek paniky. Někdo se ocitne v situaci, která  je pro něho trapná, lže aby se z této situace dostal, a pak musí říkat další a další lži, aby zakryl tu první. A tak se všechno hromadí, jedno vyplývá z druhého, dokud všichni nepropadnou panice a neztratí schopnost klidně uvažovat o tom, co dělají, a to včetně publika."

Česká premiéra 21. dubna 2007 v Městském divadle Zlín.
Překlad: Alexander Jerie

Herecké obsazení:

Tamara Komínková 
Tomáš Stolařík
Romana Julinová 
Luděk Randár
Dušan Sitek 
Milena Marcilisová
Milan Hloušek
Eva Daňková
Radoslav Šopík
Marie Petříková

Shlédnuto: 24.10.2007 (řada 12, sedadla 9-10)
Délka představení včetně přestávky 2:40

http://zlin.cz/upload/4/438a5364_b_1_0200_vyborna_kachna_b.jpg
http://zlin.cz/upload/4/438a5364_b_0_0003_vyborna_kachna_b.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář